Αχ, η περίοδος των γιορτών. Ώρα για χαρά, σύνδεση και… ας είμαστε ειλικρινής λίγο χάος. Είτε έχεις στολίσει απο Νοέμβριο και στο βάθος κήπος του εγκεφάλου σου παίζει Mariah σε λούπα, είτε θα προτιμούσες να πατήσεις ένα κουμπί και να κάνεις fast forward στον Ιανουάριο, ένα είναι σίγουρο: αυτή η σεζόν έρχεται με το δικό της μοναδικό κοκτέιλ συναισθημάτων.
Και ενώ δεν μπορείς να ελέγξεις αυτόν τον “ανεμοστρόβιλο”, που έρχεται κάθε Δεκέμβρη και τα σηκώνει όλα στο πόδι, με λίγη πρόθεση και μερικές πρακτικές στρατηγικές μπορείς να πλοηγηθείς σε αυτόν με χάρη και χιούμορ, προστατεύοντας την ενέργεια σου και αφήνοντας χώρο για πραγματική χαρά. Δες πως:
Δώσε προτεραιότητα στην πραγματική αυτοφροντίδα
Πολύ ωραία τα αφρόλουτρα, τα μασάζ και τα κεριά (έχω ένα αυτή τη στιγμή που μυρίζει μελομακάρονο και νομίζω μου ανοίγει την όρεξη), αλλά η πραγματική αυτοφροντίδα είναι να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου αρκετά για να κάνεις ό,τι είναι καλύτερο για σένα — ακόμα κι αν αυτό είναι αντίθετο με τις γενικές προσδοκίες. Πες «όχι» σε σχέδια — ακόμα κι αν το πρόγραμμά σου δεν είναι γεμάτο. Η ξεκούραση είναι επίσης παραγωγική. Αν δυσκολεύεσαι δοκίμασε αυτά:
- «Θα ήθελα πολύ, αλλά έχω έχω πολλά στο πρόγραμμα μου αυτή τη στιγμή».
- «Ευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά αφιερώνω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου αυτή τη περίοδο».
Και μην ξεχνάς: Μερικές φορές, ο καλύτερος λόγος για να απορρίψεις κάτι είναι το απλό, «Δεν το αισθάνομαι». Πίστεψε με, δεν οφείλεις σε κανέναν περαιτέρω εξηγήσεις.
Θέσε όρια (ναι, ακόμα και με την οικογένεια σου)
Οι γιορτές τείνουν να αναδεικνύουν τα εσωτερικά όρια του καθενός. Είτε πρόκειται για την αυτόκλητη συμβουλή ενός συγγενή (γιατί όλοι έχουν άποψη για την ζωή σου), είτε για την πίεση να παρευρεθείς σε κάθε εκδήλωση, τραπέζι, μάζωξη, τα όρια στις γιορτές (και γενικά θα έλεγα) είναι ο καλύτερος φίλος σου.
- Να είσαι σταθερή αλλά και ευγενική. Ένα απλό «Δεν θα μπορέσω να τα καταφέρω φέτος» είναι αρκετό.
- Περιόρισε τον χρόνο παραμονής σου. Για τις συγκεντρώσεις που είναι αδιαπραγμάτευτες αλλά πολύ κουραστικές, φτιάξε για τον εαυτό σου ένα σχέδιο εξόδου που θα σου επιτρέψει να φύγεις σύντομα.
- Προστάτεψε την ενέργεια σου.Για κάποιους, οικογένεια είναι η ζεστή αγκαλιά του σπιτιού. Για άλλους, είναι ένα ναρκοπέδιο ανεπίλυτων εντάσεων, παθητικά-επιθετικών σχολίων και, ας το παραδεχτούμε, πολλών συναισθηματικών φορτίων. Εάν η δυναμική της οικογένειάς σου κλίνει προς το τοξικό, δώσε στον εαυτό σου την άδεια να κάνεις άλλα σχέδια. Σου επιτρέπεται να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία- για την ακρίβεια είσαι η μόνη υπεύθυνη για αυτή. Πήγαινε στο σπίτι ενός φίλου, κάνε ένα ταξίδι ή γιόρτασε μόνη σου με τις αγαπημένες σου παραδόσεις. Και αν αισθάνεσαι ένοχη που θέτεις όρια, θεώρησε το ως ένα σημάδι για να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία – που παρεμπιπτόντως είναι και ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.
Λιγότερο άγχος για τα δώρα
Ας είμαστε ειλικρινείς: οι γιορτές έχουν γίνει ένα τσίρκο καταναλωτισμού. Αλλά δεν χρειάζεται να αδειάσεις το πορτοφόλι – ή τη λογική σου – για να δείξεις ότι νοιάζεσαι.
- Όρισε ένα budget. Και μείνε σε αυτό. Ο τραπεζικός σου λογαριασμός και όλα τα υπόλοιπα που θέλεις να κάνεις μέσα στον μήνα (ή τον επόμενο) θα σε ευγνωμονούν.
- Δώρισε εμπειρίες, όχι πράγματα. Μια χειρόγραφη κάρτα, ένα γλυκό που έφτιαξες ή ποιοτικός χρόνος συχνά σημαίνουν περισσότερα από οποιοδήποτε αντικείμενο μπορείς να αγοράσεις.
- Άσε την πίεση. Δεν χρειάζονται όλοι δώρο. Μερικές φορές, ένα εγκάρδιο μήνυμα ή μια χειρονομία με νόημα αρκεί.
- Μοιράσου το: Το παιχνίδι του Secret Santa ανάμεσα σε φίλους και παρέες είναι πάντα μια καλή πρόταση. ‘Ολοι παίρνουν δώρο αλλά εσύ πρέπει να πάρεις μόνο ένα. Ακόμα καλύτερο να ορίσετε budget και να το κρατήσετε συμβολικό (πίστεψε με έχω πάρει μερικά από τα πιο ευφανταστα δώρα δώρα έτσι.)
Να θυμάσαι: Το να δίνεις δώρα πρέπει να είναι χαρούμενο, όχι αγχωτικό.
Επαναπροσδιόρισε τις παραδόσεις
Αν οι παλιές παραδόσεις των γιορτών σου φαίνονται περισσότερο σαν αγγαρεία παρά σαν χαρά, ήρθε η ώρα να ξαναγράψεις το σενάριο. Η ομορφιά αυτής της εποχής είναι ότι μπορείς να την κάνεις δική σου.
- Ξεκίνα νέες τελετουργίες. Άναβε ένα κερί κάθε βράδυ θέτοντας μια πρόθεση, κάνε μαραθώνιο ταινιών, ψήσε μπισκότα/ πίτες / κουλουράκια με φίλους ή τα παιδιά σου, πήγαινε μια βόλτα στην ανατολή του ήλιου την Πρωτοχρονιά. Γενικά βρές και δημιούργησε παραδόσεις που μιλούν στην ψυχή σου.
- Άσε πίσω ό,τι δεν σου ταιριάζει. Επειδή «το κάναμε πάντα με αυτόν τον τρόπο» δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε.
Αναγνώρισε και Αποδέξου τα Συναισθήματά Σου
Για κάποιους αυτή η περίοδος φέρνει ζεστασιά και όμορφες στιγμές. Για άλλους, είναι μια υπενθύμιση του τι λείπει. Ίσως θρηνείς μια απώλεια, αντιμετωπίζεις έναν χωρισμό ή νιώθεις μόνη. Ίσως τα οικονομικά είναι στενά και οι γιορτές είναι περισσότερο βάρος παρά χαρά. Ό,τι και αν νιώθεις δώστου χώρο. Δεν χρειάζεται να σου να επιβάλλεις τη χαρά μόνο και μόνο επειδή είναι «η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου».
Φρόντισε τον εαυτό σου με μικρούς τρόπους:
- Κατέγραψε τις σκέψεις σου για να απελευθερώσεις τα συγκρατημένα συναισθήματα.
- Κάνε μια βόλτα στη φύση για να καθαρίσεις το μυαλό σου και να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου.
- Περιποιήσου τον εαυτό σου με κάτι χαλαρωτικό
Αναζήτησε τη σύνδεση: Μίλα με κάποιον που εμπιστεύεσαι ή να αφιέρωσε εθελοντικά τον χρόνο σου για να βοηθήσεις άλλους. Ακόμη και οι μικρές συνδέσεις μπορούν να έχουν βαθύ νόημα.
Ευγνωμοσύνη για τα μικρά πράγματα: Δεν χρειάζεται να απορρίψεις τον πόνο σου για να μετατοπίσεις για λίγο έστω την εστίασή σου σε ότι καλό υπάρχει στη ζωή σου, όσο μικρό και αν είναι. Μπορείς να έχεις δύο ή και περισσότερα συναισθήματα ταυτόχρονα και η ευγνωμοσύνη- πίστεψε με – λειτουργεί σαν ζεστή κουβέρτα στην ψυχή. Η ασφάλεια του σπιτιού σου, η ζεστασιά της συντροφιάς ενός κατοικίδιου ζώου ή η ομορφιά ενός χειμερινού ηλιοβασιλέματος μπορεί να είναι πηγές ευγνωμοσύνης και να λειτουργήσουν ανακουφιστικά.
Άδεια απλά για να υπάρχεις: Αν το μόνο που μπορείς να κάνεις αυτή την περίοδο είναι να ξεπεράσεις τη μέρα, αυτό είναι αρκετό. είσαι αρκετή. Κάποιες περίοδοι είναι ευημερίας και άλλοι απλά επιβίωσης — ισχύουν και τα δύο και πίστεψε με ισχύουν για όλους σε κάποια φάση της ζωής. Τίμα το ταξίδι σου και έχε εμπιστοσύνη ότι αυτή η στιγμή, όσο δύσκολη κι αν είναι, είναι μόνο ένα κεφάλαιο της ιστορίας σου.
Γέλα, Συνδέσου και Αποσυνδέσου (από το τηλέφωνό σου)
Οι γιορτές δεν είναι το τι κάνεις αλλά τελικά το ποια/ος είσαι.
- Διοργανώσε χαλαρές συγκεντρώσεις. Σκέψου άνετα ρούχα, comfort food, ωραία παρέα και καλά vibes.
- Άσε κάτω το τηλέφωνο. To scrolling στις «τέλειες» γιορτές των άλλων μπορεί πραγματικά να σου ρουφήξει τη χαρά ακόμα και αν όντως περνάς καλά, – γιατί έτσι λειτουργεί η σύγκριση. Κάνε ένα διάλειμμα, ένα detox απο τα social ή έστω βάλε όρια στον χρόνο οθόνης σου.
- Δώσε προτεραιότητα στη διασκέδαση. Είτε πρόκειται για βραδιές παιχνιδιών με φίλους, ένα live για να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, δραστηριότητες με την οικογένεια σου, μια έξοδο για χορό ή για χορό στο σαλόνι σου, βρες στιγμές καθαρής, και απόλυτα ασόβαρης (δική μου λέξη) χαράς.
- Σκόρπισε μικρές χαρές. Πλήρωσε για τον καφέ κάποιου, γράψε ένα ευχαριστήριο σημείωμα ή ψήσε μπισκότα για έναν φίλο.
- Πρόσφερε τον χρόνο σου εθελοντικά. Βοήθησε στην διανομή γευμάτων και δώρων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, επισκέψου ένα καταφύγιο ζώων ή βοήθησε έναν γείτονα.
Η σύνδεση είναι η καρδιά των γιορτών – καλλιέργησε την.
Γέμισε το χώρο σoυ με φως (κυριολεκτικά και μεταφορικά)
Η χειμερινή θλίψη είναι πολύ πραγματική, αλλά μπορείς να φωτίσεις τα πράγματα—τόσο στο περιβάλλον όσο και στη διάθεσή σου. Βάλε φωτάκια όπου μπορείς, άναψε κεριά και φτιάξε μια ατμόσφαιρα ζεστή και φωτεινή. Ναι έχει επίδραση στην ψυχολογία σου. Bonus αν το κάνεις την νύχτα του χειμερινού ηλιοστάσιου. Άναψε ένα κερί και αναλογίσου τις στιγμές μέσα στον χρόνο που ένιωσες σκοτάδι– μέσα σου ή στο περιβάλλον σου. Άναψε ένα ακόμα για να τιμήσεις την επιστροφή του φωτός και σκέψου την πρόθεση ή την ελπίδα σου για το νέο έτος. Φέτος η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου θα είναι 21 Δεκεμβρίου.
Διαχειρίσου τις προσδοκίες σου
Τελευταίο αλλά βασικότερο. Άλλαξε την νοοτροπία σου. Οι τέλειες γιορτές είναι μύθος! Στην πραγματική ζωή; Η γαλοπούλα μάλλον θα είναι υπερβολικά ψημένη ή στεγνή (επιτέλους τη φάση με αυτό το πουλερικό;), τα παιδιά μπορεί να τσακωθούν για τα δώρα, τα οποία εσύ σε κάποιο μαγαζί θα έχεις ποδοπατηθεί για να πάρεις, κάποιος πιθανότατα θα ξεχάσει να ξεπαγώσει το γλυκό και ένας συγγενής σίγουρα θα σου σπάσει τα νεύρα.
Αντί να προσπαθείς για το τέλειο εστίασε σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία για σένα. Ίσως είναι ποιοτικό χρόνος με τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή απλά να επιβιώσεις και αυτές τις γιορτές χωρίς να πάρεις ηρεμιστικά. Απελευθερώσου από την ανάγκη σου για το ιδανικό και γέλα με το χάος. Να θυμάσαι “όταν σταματάς να κυνηγάς την τελειότητα, αφήνεις χώρο για την χαρά”. Και αλήθεια ,οι άνθρωποι που σε αγαπούν δεν χρειάζονται διακοσμήσεις επιπέδου Martha Stewart, ένα γεύμα 5 πιάτων ή το τέλειο δώρο. Χρειάζονται απλά εσένα. Όχι εξαντλημένη έχοντας φάει όλη τη μέρα στην κίνηση ή την κουζίνα αλλά ήρεμη, χαρούμενη και κυρίως, παρούσα.