«Το αλκοόλ είναι η μόνη ουσία που πρέπει να εξηγήσεις γιατί δεν καταναλώνεις». – Ανώνυμος
Άσε αυτή την πληροφορία να κάτσει για μια στιγμή. Φαντάσου αυτό: αρνείσαι ευγενικά ένα ποτό και ξαφνικά σε βομβαρδίζουν με ένα σωρό ερωτήσεις: Είσαι έγκυος; Άρρωστη; Παίρνεις αντιβίωση; Όχι, όχι και όχι. Απλά … δεν πίνω.
Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το αλκοόλ. Ήταν μια μάλλον περιστασιακή σχέση που με διασκέδαζε. Το ποτό ήταν απλώς μέρος του τρόπου ζωής μου: ξενύχτια, brunch με φίλους, ή ένα ποτήρι κρασί μετά από μια έντονη μέρα. Με τον καιρό όμως η σχέση έγινε πιο… περίπλοκη. Τα hangover έγιναν εξαντλητικά, το άγχος προστέθηκε αναπάντεχα στο καστ και το σώμα μου; Σταμάτησε να επανέρχεται με την ίδια ευκολία.
Εδώ λοιπόν είναι είναι η ιστορία του πώς τελείωσα τη σχέση με τον άσπονδο φίλο μου – και τι έχω κερδίσει από τότε.
Η Στιγμή Της Αλλαγής: Όταν οι 3 Μπύρες Έγιναν Μήνυμα Αφύπνισης
Το βράδυ που έγιναν όλα ξεκάθαρα δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Τρεις μπύρες με φίλους, σπίτι στις 12, και μετά —μπαμ—ξύπνια στις 4 π.μ.. Ταχυκαρδία, το μυαλό σε παροξυσμό και αμφισβήτηση κάθε απόφασης που είχα πάρει τις τελευταίες 24 ώρες.
”Τι καινούργια κόλαση είναι αυτή;”
Όπως αποδείχθηκε υπάρχει επιστήμη πίσω από την τρέλα (ευτυχώς!). Το αλκοόλ ανακατεύει τις ορμόνες του στρες του σώματος μας, αφήνοντας μας απογοητευμένους και πανικόβλητους αρκετές ώρες αφότου παρέλθει η επίδραση του. Τώρα πρόσθεσε το αυτό, στο hangover (το οποία εντελώς πληροφοριακά χειροτερεύει κάθε χρόνο) και θα καταλάβεις γιατί άρχισα να αναρωτιέμαι: Είναι πια διασκεδαστικό αυτό;
Spoiler: Δεν ήταν.
Και μιας που βρήκα ότι το άγχος ήταν απλά μέρος της νέας επίδρασης που είχε αυτή η ουσία πάνω μου είπα να το ψάξω λίγο και όπως φάνηκε άνοιξα το κουτί της Πανδώρας. Τι ανακάλυψα;
- Το αλκοόλ είναι κυριολεκτικά δηλητήριο. Από τη στιγμή που εισέρχεται στο σύστημά μας, το σώμα μας δουλεύει υπερωρίες για να το ξεφορτωθεί.
- Οι γυναίκες άνω των 40 μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά. Ναι δεν μας φτάνει ο πιο αργός μεταβολισμός, έχουμε και υψηλότερη ευαισθησία στα hangover που τα νιώθεις σαν θάνατο.
- Το άγχος της επόμενης μέρας δεν είναι καθόλου ιδέα σου. Το αλκοόλ διαταράσσει το νευρικό μας σύστημα και καταστρέφει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε το στρες.
- Και αυτός ο μύθος «ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στην καρδιά»; Ναι, είναι μάρκετινγκ — πολύ καλό, αλλά απατηλό μάρκετινγκ. Εντελώς ψέμα, πως το λένε;
Θα πίστευες ότι μετά από όλα αυτά το έκοψα μαχαίρι. Λάθος! Η αλήθεια είναι ότι κάπως δεν το δεχόμουν. Έτσι μου πήρε άλλον έναν χρόνο, άλλες δυο τρεις άγρυπνες νύχτες και μια αυξανόμενη αίσθηση ότι πλέον το αλκοόλ δεν προσθέτει καμία αξία στη ζωή μου.
Αγώνες Κοινωνικής Πίεσης
Όταν τελικά αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα από το αλκοόλ για ένα μήνα, δεν περίμενα ότι το πιο δύσκολο κομμάτι θα ήταν οι άλλοι. Περιέργως – το να πεις όχι στο αλκοόλ σε ένα πάρτι είναι εξίσου σοκαριστικό με το να ανακοινώσεις ότι μετακομίζεις, δεν ξέρω, στον Άρη. Οι άνθρωποι είχαν απόψεις, και θέλαν να τις μοιραστούν.
- «Γιατί δεν πίνεις;»
- «Μόνο ένα δεν θα βλάψει!»
- «Λίγο, για την παρέα».
Στην αρχή ένιωθα ότι έπρεπε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, να δικαιολογήσω την απόφαση μου. Αλλά μετά συνειδητοποίησα: η δυσφορία των άλλων με τις επιλογές μας συχνά λέει περισσότερα για αυτούς παρά για εμάς. Προβάλλουν τις δικές τους δυσκολίες ή ανασφάλειες. Και μάντεψε; κατέληξα ότι οι απόψεις των άλλων για τις συνήθειες μου στο ποτό (ή και γενικά) δεν με αφορούν. Πλέον, κρατάω τα πράγματα απλά:
- «Νιώθω καλύτερα χωρίς αυτό».
- «Κάνω διάλειμμα».
- «Δεν πίνω πια».
Χωρίς μακροσκελείς εξηγήσεις. Χωρίς ενοχές. Μόνο όρια.
Τα Καλά: Τι Κέρδισα Όταν το Έκοψα
- Τα κριτήρια μου επέστρεψαν
Για χρόνια αστειευόμουν ότι μετά από δύο ποτά, μπορούσα να διασκεδάσω οπουδήποτε (και με οποιουσδήποτε). Αυτό που στην ουσία μου συνέβαινε μετά από δύο ποτά, ήταν ότι τα κριτήρια μου με αποχαιρετούσαν – “γειά σου τώρα, σε αφήνουμε με τα συναισθήματα και τις ορμόνες σου στα ύψη- τα λέμε αύριο που θα γυρίσουμε παρέα με την υπερανάλυση”. Και ξαφνικά κόβω το αλκοόλ και αρχίζω να ακούω ξανά τα κριτήρια μου. Μπαρ με κακή μουσική; Όχι, ευχαριστώ. Βαρετές συζητήσεις; Έφυγα. Κόκκινα σημαιάκια: Τα βλέπω. Κακή ενέργεια; Αντίο. Σταμάτησα να ανέχομαι πράγματα που δεν με γέμιζαν, και αντί για αυτό άρχισα να διασκεδάζω αληθινά σε μέρη που πραγματικά μου αρέσουν, με ανθρώπους που απολαμβάνω την παρέα τους. - Πρωινά χωρίς άγχος και γεμάτα ενέργεια ακόμα και μετά από ξενύχτι
Έφυγαν τα ξυπνήματα στις 3 τα ξημερώματα, η καρδιά μου που έτρεχε, ο ιστός ντροπής του «Τι είπα/ έκανα χθες το βράδυ» ή «Τι έχω κανονίσει με την άγνωστη που έκανα φίλη μου» γιατί εκτός όλων των άλλων με δυο ποτά γινόμουν εξαιρετικά εξωστρεφής, κανόνιζα μέχρι διακοπές και την άλλη μέρα ήθελα να κρυφτώ. Άσε που μετά δεν ήθελα να ξαναβγώ για ένα μήνα. Το να ξυπνάω ήρεμη και γεμάτη ενέργεια ήταν σαν ένα δώρο που αρνιόμουν στον εαυτό μου εδώ και χρόνια. - Πιο ουσιαστικές σχέσεις
Ένα πράγμα που συμβαίνει όταν κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, είναι ότι θα δείς ποιοι πραγματικά είναι οι “άνθρωποι σου” και ναι θα μετρήσεις κάποιες απώλειες. Και αυτό είναι δώρο. Γιατί τελικά με κάποιους σε συνδέουν μόνο κάποιες συνήθειες ή ένας τρόπος ζωής και αν αυτό φύγει μένει σιωπή. Και υπάρχουν και εκείνοι που νιώθουν ότι κρίνονται οι ίδιοι ή απειλούνται από τις επιλογές σου – απο την αλλαγή σου- και αυτό είναι εντελώς δικό τους θέμα. Να θυμάσαι ότι αυτοί που έχουν πραγματική αξία θα περπατήσουν μαζί σου, σε κάθε καλή για σένα αλλαγή. Και όχι, δεν χρειάζεται να την ενστερνίζονται οι ίδιοι. Προσωπικά νιώθω ότι οι σχέσεις μου βελτιώθηκαν γιατί πλέον είμαι απόλυτα παρούσα, και εντελώς ο εαυτός μου σε όλες τις περιστάσεις. Και το καλύτερο; Άρχισα να προσελκύω ανθρώπους που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και την ενέργεια μου. - Πολύ καλύτερο σεξ (επίσης πιο συνειδητές επιλογές)
Ας είμαστε ειλικρινείς: το μεθυσμένο σεξ είναι συχνά αδέξιο, λίγο θολό και αρκετά -είμαι-δεν-είμαι-εδώ, είμαι-δεν-είμαι-εγώ. Στην καλύτερη. Το νηφάλιο σεξ είναι άλλο επίπεδο. Στην αρχή είναι άβολο—έχεις υπερβολική επίγνωση κάθε αίσθησης, κάθε κίνησης, κάθε ανάσας. Μόλις όμως το συνηθίσεις; Ας πούμε απλά ότι αλλάζει το παιχνίδι. Είσαι παρούσα/ων. Είσαι συντονισμένη με τον παρτενέρ σου. Είναι, πιο… αληθινό. Επιπλέον, δεν υπάρχουν τύψεις ή ασαφείς αναμνήσεις το επόμενο πρωί. Και για να μην παρεξηγηθώ εννοώ τις πρώτες φορές με νέο παρτενέρ. Αν είσαι σε σχέση και χρειάζεσαι αλκοολ για να κάνεις σέξ, κατι δεν πάει καλά. Οπότε ή ξεκίνα ψυχοθεραπεία ή φύγε και βρες έναν άνθρωπο που θα σου κάνει κλικ νηφάλια. Ή και τα δύο.
Σκέφτεσαι Να Το Δοκιμάσεις; Δες Πώς Να Ξεκινήσεις
Δεν χρειάζεται να πάρεις κάποια δραματική απόφαση, τύπου “το κόβω για πάντα” ούτε να δώσεις κάποιον όρκο νηφαλιότητας. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Το αλκοόλ προσθέτει στη ζωή μου ή αφαιρεί από αυτή;
Αν είσαι περίεργη για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή χωρίς ποτό, δοκίμασε αυτά:
- Κάνε ένα διάλειμμα: Ξεκίνα με ένα μήνα. Χωρίς πίεση, χωρίς ταμπέλες. Απλά δες πώς νιώθεις. Φρόντισε όμως να είναι ένας μήνας που βγαίνεις από το σπίτι αλλιώς δεν θα είναι πρόκληση.
- Εξερεύνησε εναλλακτικές :Άλλαξε το συνηθισμένο σου ποτό με ανθρακούχο νερό, κομπούχα ή ένα ενδιαφέρον μοκτέιλ. Κάντο να δείχνει όμορφο.
- Βρές τα «Γιατί» σου: Γράψε τους λόγους για τους οποίους θέλεις να το κόψεις ή να κάνεις διάλειμμα. Είτε πρόκειται για την υγεία σου, καλύτερες σχέσεις ή καθαρότερο δέρμα (ναι, είναι θέμα!), το να έχεις ξεκάθαρο σκοπό κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη.
- Δώσε σημασία στις αλλαγές που θα προκύψουν: Πρόσεξε τα μικρά πράγματα: καλύτερος ύπνος, πιο καθαρό δέρμα, απώλεια βάρους, πιο ουσιαστικές συζητήσεις, περισσότερη ενέργεια. Κατέγραψε και γιόρτασε τα.
- Θέσε όρια:Να είσαι έτοιμη για ερωτήσεις. Εξασκήσου στο να δίνεις απλές απαντήσεις και μην αισθάνεσαι υποχρεωμένη να εξηγήσεις τις επιλογές σου.
- Ενημερώσου και πάρε έμπνευση: Είναι πολλοί οι διάσημοι που χωρίς να έχουν πρόβλημα εδώ και καιρό επιλέγουν συνειδητά την νηφαλιότητα και όλο και περισσότεροι οι επιστήμονες που μιλάνε ξεκάθαρα για τις ΜΟΝΟ αρνητικές επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στον οργανισμό και την ψυχολογία μας. Αν ψάχνεις κάτι στα Ελληνικά σου προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο ΑΝΕΥ της Γιούλης Ψαρράκη. Είναι ένας χρήσιμος οδηγός που θα σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το αλκοόλ και να συναντήσεις την αλήθεια σου. Την υπέροχη συγγραφέα του μπορείς να την βρεις και στο instagram https://www.instagram.com/anef_alcohol οπου καθημερινά μοιράζεται απλόχερα έμπνευση και πληροφορίες.
Η Απροσδόκητη Χαρά της Νηφαλιότητας
Σου είπα ήδη ότι όλο αυτό ξεκίνησε σαν πείραμα του ενός μήνα. Έχουν ήδη περάσει αρκετοί και χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτη δεν βλέπω και δεν θέλω επιστροφή. Αυτό που δεν σου είπα είναι ότι όταν ξεκίνησα αυτή τη διαδικασία ένα μέρος μου αισθανόταν λύπη. Λύπη γιατί θα άφηνα πίσω μια ακόμα εκδοχή μου. Γιατί πίστευα ότι κάτι θα στερηθώ και ας με χαλούσε τα τελευταία χρόνια (πόσο παράλογο). Και άβολα. Γιατί μεταξύ άλλων είχα να περάσω πρώτο ραντεβού νηφάλια απο έφηβη. Σήμερα θέλω να σου πω ότι τελικά δεν ήταν στέρηση – ήταν απελευθέρωση. Μου έδωσε πίσω τα πρωινά μου, τη νοητική μου διαύγεια, τα υπέροχα υψηλά στάνταρ μου και την αίσθηση του εαυτού μου.
Εάν είσαι περίεργη για την επίδραση που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο σε σενα, θεώρησε αυτό κείμενο ως σημάδι για να το δοκιμάσεις. Δεν χρειάζεται να βάλεις κάποια ταμπέλα στον εαυτό σου ή να το κάνεις μόνιμο. Απλώς δες τι συμβαίνει όταν σταματάς να μουδιάζεις και ξεκινάς να είσαι παρούσα και να αισθάνεσαι 100%.
Ποιος ξέρει; Μπορεί να ερωτευτείς το άτομο που θα συναντήσεις στην άλλη πλευρά.